Zapamiętywanie użytkownika

Masz propozycję na ulepszenie forum? Daj nam znać...
Awatar użytkownika
Ant
BażANT
Posty: 6068
Rejestracja: 1 paź 2006, 14:26

Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: Ant » 7 gru 2011, 14:02

owieczka.aga pisze:Tez tak macie, ze za kazdym razem musicie sie na forum logowac? Robie opcje "zapamietaj mnie" a tu ciagle to samo... Co wchodze musze sie logowac :/
Troche to meczace :(
Ponieważ phpBB 3 nieco inaczej zapamiętuje użytkowników, niż poprzedni skrypt (po kluczach sesji - tym ciągiem znaczków w pasku adresu), zapamiętywanie użytkownika działa nieco inaczej. Przede wszystkim po zalogowaniu z zaznaczoną opcją zapamiętania należy (dla ułatwienia) wrzucić np. stronę główną do zakładek (czy jakkolwiek się to nazywa) i wchodzić na stronę właśnie przez tę zakładkę, a nie ręczne wpisywanie adresu w przeglądarce. Istotą rzeczy jest, by w pasku adresu znalazł się ciąg sid=<hex>. Goły adres (np. http://asexuality.org/pl/index.php) traktowany jest przez skrypt jako gość, a więc użytkownik niezalogowany. Dopiero jak znajdzie się w nim wspomniany wcześniej ciąg, skrypt będzie wiedział, z kim ma do czynienia (o ile dany klucz jest w bazie danych). Oczywiście każdemu takiemu kluczowi przypisywany jest dokładnie jeden użytkownik, jednak jeden użytkownik może mieć kilka kluczy sesji (owieczka.aga ma np. ich 11 :lol:).

Mam nadzieję, że to jest w miarę zrozumiałe. Na wszelki wypadek jednak powtórzę :P Chcesz, by Cię zapamiętano? Dodaj po zalogowaniu z zaznaczoną opcją zapamiętania stronę główną do zakładek i wchodź na forum przez nią. Jeśli wchodzisz na forum przez zakładki, a za każdym razem musisz się logować - usuń starą zakładkę i zrób jak powyżej ;)

Peace :P
Czczony nie tylko w Chinach

bodolsog
Wyrób chłopakopodobny
Posty: 361
Rejestracja: 26 gru 2010, 00:45

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: bodolsog » 9 gru 2011, 12:58

Chciałem napisać, że z fona nie działa (choć szczęśliwie przez godzinę nie wywaliło!), ale dziś patrzę, że na kompie sid z wczoraj (nie ten sam co na fonie) nie działa, grr :/

Awatar użytkownika
Ant
BażANT
Posty: 6068
Rejestracja: 1 paź 2006, 14:26

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: Ant » 9 gru 2011, 15:42

IP stałe czy zmienne?

Bo wszystko wskazuje na to, że IP też jest branę pod uwagę :P
Czczony nie tylko w Chinach

bodolsog
Wyrób chłopakopodobny
Posty: 361
Rejestracja: 26 gru 2010, 00:45

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: bodolsog » 9 gru 2011, 16:58

Na komie na pewno zmienne, na kompie sprawdzę jeszcze.

Awatar użytkownika
Ant
BażANT
Posty: 6068
Rejestracja: 1 paź 2006, 14:26

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: Ant » 9 gru 2011, 17:36

Spróbuj jeszcze się zalogować, wyłączyć i włączyć przeglądarkę (wszystkie okna!) i wejść na forum ;)
Czczony nie tylko w Chinach

bodolsog
Wyrób chłopakopodobny
Posty: 361
Rejestracja: 26 gru 2010, 00:45

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: bodolsog » 9 gru 2011, 18:29

W ten sposób działa.

bodolsog
Wyrób chłopakopodobny
Posty: 361
Rejestracja: 26 gru 2010, 00:45

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: bodolsog » 11 gru 2011, 16:18

Ip stałe. Wszystko działa przy wyłączaniu przeglądarki, jednak po restarcie kompa od nowa trza się logować.

Awatar użytkownika
Ant
BażANT
Posty: 6068
Rejestracja: 1 paź 2006, 14:26

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: Ant » 11 gru 2011, 16:30

A zobacz jeszcze może na innej przeglądarce :roll:
Czczony nie tylko w Chinach

Awatar użytkownika
owieczka.aga
młodASek
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2010, 18:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: owieczka.aga » 20 gru 2011, 11:57

Ja tez tak mam... i nadal nic sie nie zmienia niestety.
coz przyzwyczaje sie :)
w starej wersji dzialalo wszystko oki :)
i na innych forach tez dziala... tylko tu tak jakos... ;P
I'm

Awatar użytkownika
Kerrigan
ASiołek
Posty: 81
Rejestracja: 29 paź 2013, 16:31
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: Kerrigan » 20 lis 2013, 23:23

Dziwne jakieś jest. Biorę zapamiętaj mnie, a jak mimo otwartego firefoxa po np 5 minutach nie klikania niczego na forum po czym odświeżeniu strony lub kliknięciu czegokolwiek muszę logować się ponownie - nie znam się na stronach internetowych, ale tutaj jest jakoś dziwnie :(

Awatar użytkownika
Artur_1988_as
pASibrzuch
Posty: 215
Rejestracja: 25 paź 2013, 20:21
Lokalizacja: network
Kontakt:

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: Artur_1988_as » 4 gru 2013, 03:50

Też tak mam w firefox, zaś w google chrome zapamiętuje i nie muszę się co 5 min logować. Nie wiem dla czego.. może chodzi o mechanizm zapamiętywania w danej przeglądarce albo ustawienia. Cookie itp... (w każdej z przeglądarek mam wszystkie ustawienia domyślnie, tak jak zaraz po instalacji przeglądarki).
„nie ważne jest to co robimy za życia, i jak długo ono trwa... liczy się to że przeżyliśmy je szczęśliwie”

Awatar użytkownika
Layla
wASp
Posty: 1945
Rejestracja: 11 lut 2011, 11:06
Lokalizacja: Gliwice

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: Layla » 4 gru 2013, 07:55

U mnie pomogło wyczyszczenie wszystkich danych w przeglądarce, potem wejście na forum. I po kliknięciu "zapamiętaj mnie" działało jak powinno.
- Czy to ten moment, kiedy całe moje życie przesuwa mi się przed oczami?
NIE, TEN MOMENT BYŁ PRZED CHWILĄ.
- Kiedy?
TO MOMENT POMIĘDZY PAŃSKIMI NARODZINAMI A PAŃSKIM ZGONEM.

Lavylites

Awatar użytkownika
Artur_1988_as
pASibrzuch
Posty: 215
Rejestracja: 25 paź 2013, 20:21
Lokalizacja: network
Kontakt:

Re: Zapamiętywanie użytkownika

Post autor: Artur_1988_as » 4 gru 2013, 17:38

W firefox mam tak na czystym systemie, i w ogóle, w moim przypadku tylko google chrome zapamiętuje i się ponownie
logować nie muszę, chrome to beznadziejna przeglądarka, no ale cóż, używam jej tylko tu do forum. Zaś w firefox to za każdym razem gdy klikam na temat, czy coś innego, muszę podawać hasło...
„nie ważne jest to co robimy za życia, i jak długo ono trwa... liczy się to że przeżyliśmy je szczęśliwie”

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości