Claude pisze: ↑26 cze 2019, 00:28
Osobiście zastanowiłbym się nad lepszym silnikiem do gry, bo visual-novel brzmi fajnie, ale raczej elementy 3D przyciągnęły by ludzi bardziej.
Pomysł ogólnie jest dobry, ale wiąże się z nim kilka przeszkód.
Pierwsza jest taka, że więcej niż połowa visual-novel, to zazwyczaj gry erotyczne, gdzie nagrodą jest scenka intymna z postacią, która nam się spodobała. Więc jeśli nagrodzimy gracza wyznaniem ASa, to się raczej nie przyjmie. Wiem, że jest dużo visual-novelek fabularnych i wcale nie +18, ale one stawiają głównie na dobrą, wielowątkową i oryginalną fabułę, a nie opowieści o miłości. A jeśli już opowiadają o miłości to cóż, no właśnie nie ASowej.
Druga przeszkoda to środek ciężkości gry. Nie można zrobić gry z samymi ASami w rolach głównych, ale robienie gry, gdzie AS jest tylko opcją, którą można pominąć, mija się całkowicie z celem. To gra o ASach czy nie w końcu?
Ostatni kłopot wynika z prawidłowego przedstawienia historii, w której jest AS. Nie można takiej postaci spłycać, ale nie można też nagle uczynić z niej niezachwianego bohatera moralności, który nie lubi się miziać w łóżku, więc żyje bez grzechu. A zrobienie z głównego bohatera/bohaterki ASa to jeszcze durniejszy pomysł.
Ogółem moim pomysłem jest zrobienie gry, w której można być zarówno chłopcem jak i dziewczynką, a do tego mieć różnych przyjaciół (których trzeba najpierw zdobyć). Oczywiście pojawiłby się wątek romansowy, ale nie od początku byłby on najważniejszy. Spośród kilku postaci wybieramy oczywiście wybranka/wybrankę naszego serca i brniemy dalej z romansem tak jak w innych tego typu grach.
Odstępstwem od normy byłoby tutaj rozgałęzienie fabuły. Oczywiście ASa nie można odróżnić od nie-ASa, więc jeśli przypadkiem wdamy się w romans z postacią aseksualną, to w końcu dojdzie do momentu, kiedy ona nie będzie chciała z nami pójść do łóżka. Wtedy winno pojawić się kilka rozwiązań - zerwanie z tą osobą i romansowanie z inną, wymuszanie na tej osobie oddawania się w łóżku (co może skończyć się pierwszym, jeśli nasz partner/partnerka nie będzie typem uległym) lub można... wdać się w biały związek, jeśli gracz akurat też jest ASem i uważa, że tak jest okej.
W przypadku wybrania osoby seksualnej gracz będzie miał możliwość obnażyć się ze swoją aseksualnością i wtedy rozgałęzienie fabuły typu patrz wyżej.
Najtrudniejsza do ogarnięcia sytuacja to taka, w której ktoś nie-AS gra w grę i wybiera do romansu nie-ASa. Wtedy jedna z postaci typu AS powinna spotkać się z bohaterem/bohaterką i zrobić coming-out z opowiadaniem o tym, że główny bohater/bohaterka był obiektem westchnień tej postaci, ale ona jest ASem i wie, że tobie będzie lepiej z osobą seksualną, dlatego nawet do ciebie nie zarywała. To po to, żeby ludzie seksualni mogli zapoznać się z tematem, nawet jeśli trafią na ścieżkę w grze, która z ASami nie powinna mieć na pierwszy rzut oka nic wspólnego.
Rozpisałem się niemiłosiernie, ale projektowanie historii i gier to trochę moje hobby, więc tak wyszło. Przepraszam, jeśli lektura jest zbyt długa.