Jelle pisze: ↑5 cze 2020, 20:49
Trzymam się z dala od polityki. W ostatnich czasach szczególnie widać, jak dzieli ona ludzi. Wystarczy, że dobry kolega okazuje się być zwolennikiem "wrogiej" partii i już jest dym.
ludzi dzieli lewactwo, a nie polityka! - proszę zanotować, to powiedziałem ja 22 grudnia 2020 roku.
Wolnościowy socjalizm w teście ze strony 8values.5v.pl
Tylko w milczeniu słowo,
tylko w ciemności światło,
tylko w umieraniu życie:
na pustym niebie
jasny jest lot sokoła.
Ursula Kroeber Le Guin Pieśń o stworzeniu Éa (Czarnoksiężnik z Archipelagu)
W sprawach gospodarczych idealnie po środku czyli jednocześnie szacunek do przedsiębiorców jak i pracowników. W sprawach obyczajowych centrum z lekkim skrętem na konserwatywm. Co do stosunku do państwa w jakim żyjemy mocno antysystemowe, uważam, że praktycznie całe nasze państwo trzeba zbudować na nowych zasach. Podoba mi się idea demokracji bezpośredniej. Marzy mi się sytuacja gdzie koalicje są w sejmie zawierane doraźnie wokół jakiejś sprawy gdzie wszystkiemu towarzyszy długa i merytoryczna dyskusja. Nienawidzę podziału dwupartyjnego bo on jest zawsze niszczący.
Mam problemy z nadużywaniem alkoholu. Nie łączy się to z agresją w żaden sposób. Mimo to jest to dla mnie problem.
Staram się nie sprzedawać rozsądku żadnej ze stron i trzymać jasny umysł, bo obie skrajności mają swoje dobre jak i złe cechy. Niemniej zdecydowanie bliżej mi do lewicy w światopoglądzie, chociaż kiedyś byłem mocno konserwatywny.
Moje poglądy polityczne to od wielu lat kontrowersyjna mieszanka różnych ideologii politycznych (właściwie to zaczęło się w pierwszej klasie liceum, gdy chciałem połączyć socjalizm z konserwatyzmem, ). Obecnie są tam głównie wpływy centrochadecji, katolewicy, ekologizmu, etatyzmu, socjaldemokracji i innych. W zależności od różnych okoliczności przeważają raz jedne, a raz inne. A ich wypadkowa to moje tymczasowe poglądy.
"Chcę, aby państwo doświadczyli tego lęku, którego ja doświadczam na co dzień" (G. Thunberg)
"To wszystko ma pod spodem strach metafizyczny" (J. M. Rymkiewicz)
Kiedyś interesowałam się polityką ale od kilku lat odrzuca mnie nawet od rozmów na ten temat, nie oglądam wiadomości i nie czytam żadnych artykułów o polityce.