Dlaczego ludziom tak trudno zrozumieć, że jestem aseksualny?
- Disasterpiece
- gimnASjalista
Dlaczego ludziom tak trudno zrozumieć, że jestem aseksualny?
Znalezione dzisiaj na onecie. Miła niespodzianka. http://facet.onet.pl/seks/dlaczego-ludz ... lny/mlzne4 Może i napisane prosto i trochę "naiwnie" (a może bardziej banalnie), ale do ludzi trzeba właśnie w ten sposób. Więc chyba nie jest źle. Przy okazji fajnie, że wspomniał o odcinku Doktora House'a, gdzie jednym z jego pacjentów w przychodni był aseksualny facet ze swoją partnerką i jak został ten motyw potraktowany przez scenarzystów...
"All mountain landscapes hold stories: the ones we read, the ones we dream, and the ones we create".
- Słomiany Zapał
- ASter
Re: Dlaczego ludziom tak trudno zrozumieć, że jestem aseksua
Tytuł artykułu szczególnie zwrócił moją uwagę. Dlaczego ludzie tego nie zrozumieją? Ponieważ to ich nie dotyczy. Nie zrozumieją, bo nie słuchają. Nie zrozumieją, bo to nie dotyczy wszystkich, a przynajmniej większości. Poza tym zrozumienie to już akceptacja pewnej sytuacji, a często nie ma tu nawet tolerancji, o której sobie możemy co najwyżej pomarzyć. Najdziwniejsze jest to, że ludzie uważają za chore coś, co nikomu nie wyrządza krzywdy.
- Małgorzata95
- ciAStoholik
Re: Dlaczego ludziom tak trudno zrozumieć, że jestem aseksua
Ludziom trudno akceptować odmienność. Nie potrafią zrozumieć, że nie każdy musi zachowywać się i robić to samo, co wszyscy. Trudno jest im zrozumieć, że ktoś może odbiegać od "normy". Chcieliby, aby każdy był tacy jak oni - mierzą innych swoją miarą porównując kogoś do siebie; "jeśli nie jesteś taki jak ja = jesteś gorszy".
Zanim potępisz człowieka za jego inność,
zdefiniuj wpierw, czym jest normalność i pokaż,
jak sam zgodnie z nią żyjesz.
zdefiniuj wpierw, czym jest normalność i pokaż,
jak sam zgodnie z nią żyjesz.
-
- bobASek
Re: Dlaczego ludziom tak trudno zrozumieć, że jestem aseksualny?
normalnosc jest nie zdefiniowan ajestesmy normalni tylko inaczej czujemy mamy inne potrzebynie czuj sie gorszy seksualnosc ogranicza zaslepia