AlaZala pisze:Teraz to wymigujesz się od udzielenia odpowiedzi. Moje pytanie nie dotyczyło jakiegoś tam "iskrzenia", cokolwiek ma ono znaczyć (pewnie chodzi Ci o zauroczenie), tylko tego, ile czasu potrzeba, aby pokochać drugiego człowieka.Viljar pisze:Po kilku latach to się zadaje pytanie "Wyjdziesz za mnie?".
Czasami mówi się o "Zasadzie trzeciej randki", gdzie dwoje ludzi albo się całuje, albo mówi "zostańmy przyjaciółmi"Nie wiem, czy trzy to wystarczająca ilość, ale jeśli po kilkunastu spotkaniach nic nie iskrzy, to nic z tego nie będzie.
Nie wyobrażam sobie związku z kimś, kogo nie kocham!
Dziwnie się czyta twoje posty. Mam wrażenie, że oczekujesz, że wszystko znajdziesz w danych statystycznych albo książkach. "Definicja miłości, strona 31, od koleżeństwa do zakochania - rozdział 3". To tak nie działa. Nie wszystko ma definicję; nie wszystko da się opisać statystyką. Jeśli nie wiesz, jaka jest droga od zauroczenia do zakochania... Cóż, ja ci tego nie wyjaśnię; to może zrobić tylko życie.
Ale wyjątkowo mogę na tak dziwne pytanie odpowiedzieć bardziej konkretnie: Na podstawie obserwacji i doświadczenia widzę, że ludzie po około trzech miesiącach mogą stwierdzić, czy do siebie pasują, czy nie.
Zaznaczam przy tym, że nigdzie nie jest powiedziane, ile potem potrwa związek. Może rok, może pięć, może całe życie...
Podobno rok to mniej więcej ten moment, kiedy para zadaje sobie pytanie "Czy my na pewno powinniśmy być parą". Ciekawa rzecz, że w przypadkach, które to przetrwały, związek zwykle trwa dalej. Znam ludzi, którzy poznali się na grupie rekonstrukcyjnej. Po trzech miesiącach postanowili się spotkać w innych okolicznościach. Po kolejnych trzech już wszyscy uznawali ich za parę. Rok od tego momentu właśnie niemal się rozstali, do czego jednak nie doszło, gdyż oboje jednak uznali, że bez siebie będzie im niedobrze (w uświadomieniu im tego miałem swój skromny udział, he he). Są razem od 9 lat. Jest między nimi dobrze, czasami gorzej, bywa, że kłócą się, aż pół Poznania słyszy... jak to w związkuPraktycznie wszytskie pary typu "parę randek i związek" rozpadają się po ok roku.