Znalazłem dane, o których pisałem wcześniej. Zaznaczam, że to jest dla Warszawy. Rozkład we Wrocławiu wygląda nieco inaczej, ale nadal przewagę ma transport samochodowy.
Ludzie instalują dodatkowe piece, bo regularnie co miesiąc dostają faktury za gaz i są przerażeni rachunkami - instalują piece, myśląc, że w ten sposób oszczędzą. Faktycznie wydają jeszcze więcej, ale nie widzą tego, bo za węgiel płacą raz i nie dotyka ich to po kieszeni co miesiąc.marzesobie pisze: ↑9 mar 2018, 12:08 Ale tam gdzie jest przyłącze gazu ludzie raczej zachwalają, choć większość na silniejsze mrozy ma dodatkowy piec węglowy lub na ekogroszek, nie wiem czy to za sprawą przepustowości, np piec gazowy sobie nie radzi z osiągnięciem temperatury czy też może to kwestia finansowa...
Ogrzewanie węglowe to znacznie większe ryzyko - możliwość zaczadzenia, nieszczelności, zaczopowanie komina, ciąg wsteczny w kominie i wiele innych. Eksplozje też się zdarzają.no szczerze też trochę bym się bała, dochodzi do tylu eksplozji, nawet u nas w mieście niedawno była.