Myślę, że konflikt jest jednak nieodłączną częścią naszego życia, bo żyjemy wśród ludzi, którzy są bardzo różni, mają różne potrzeby, poglądy i oczekiwania. Jednoczesne usatysfakcjonowanie wszystkich jest raczej rzadkie. Niestety konflikty wywołują szereg negatywnych emocji, stresują. Spotkałam się jednak z koncepcją,że zupełne unikanie sytuacji konfliktowych jest błędem, bo niedostrzegane problemy narastają i prędzej, czy póżniej objawiają się ze zdwojoną siłą. Konflikt może prowadzić też do " mądrego" rozwiązania respektującego przynajmniej częściowo interesy wszystkich uczestniczących stron.
Osobiście nie lubię konfliktów, unikam i próbuję rozwiązywać je poprzez drogę mediacji. Wiadomo, że czym innym jest konflikt w środowisku zawodowym, a czym innym na gruncie prywatnym.
Czy według mnie konflikt ma pozytywne strony ? To zależy, czy wyciągniemy z niego racjonalne wnioski.
Jak postrzegacie konflikt i jak radzicie sobie w sytuacjach konfliktowych? Jakie stosujecie metody na rozwiązanie konfliktu?
Pozdrawiam.