Dziadek na wsi przepisal 3 tys m2

Wiec ja nie musze szukac klitki bo ja mam a raczej dwie

Wychodzi wmawianie ludziom przed dwudziestoma laty, że bez studiów i super *** wykształcenia nigdzie nie zajdą i będą zamiatać ulicę. Efekt? Wszyscy (no nie wszyscy, ale zdecydowana większość zapewne, zresztą to widać) zaczęli robić studia byle je zrobić, poziom studiów spadł, magistrów się namnożyło, część wyjechała za granicę, bo nie będą pracować za mniej niż 10k złotych, część została i albo nie ma pracy, bo na to stanowisko jest już 10 magistrów lub mają za wysokie wykształcenie, brakuje fachowców, a Ci co zostali bardzo się cenią, ale oczywiście nikt do zawodówki nie pójdzie, bo to wstyd - już o poprawie jakości szkół zawodowych od strony kulturalnej i nauczania nie wspomnę, o tym się nie myśli, tak samo jak w ogóle nie myśli się o reformie systemu edukacji i o tym, że studia są dla ludzi, którzy mają przyczynić się do postępu (głównie), a nie dla tych, którzy chcą z miejsca dostać 10k złotych. Mimo tej całej sytuacji, ludziom ciągle jest wmawiane, że bez studiów będą ulice zamiatać, młodzi ludzie ciągle robią studia tylko, aby je zrobić (w tak małym kraju, tyle studentów ...), potem przychodzi rozczarowanie i kółko się zamyka, bo młodzi ludzie swoim dzieciom powiedzą, aby najlepiej zrobiły sobie 10 kierunków studiów, bo będą zamiatać ulicę. Za 40 lat, jeżeli lud pójdzie za głosem reklamy, na 1 emeryta będzie pracować 0 ludzi w wieku produkcyjnym, bo na jedno stanowisko mają 100 magistrów, a na inne człowiek ma za wysokie wykształcenie lub w ogóle jest naburmuszony i już za nawet 10k pracować nie będzie.DZIEWICA8 pisze:Ja też widziałam tą reklamę i mnie też wkurza, robił ją jakiś wyjątkowy gamoń, który nie rozumie, że gdy będzie dużo ludzi, a mało miejsc pracy, to i tak nie sprawi, to, że będzie dużo osób pracujących na emerytów. W Polsce nie brakuje ludzi do pracy, tylko miejsc pracy, bezrobocie wciąż jest wysokie, często zdarzają się zwolnienia grupowe.
Ale na cholerę kończyć studia? Jeżeli bez studiów nic zrobić nie idzie to po kiego groma szkoła podstawa? Zawodowa? Liceum? Niech od razu wysyłają 7 latki na studia.DZIEWICA8 pisze:Powinno się raczej zapewnić pracę wszystkim chętnym bezrobotnym, a nie rodzić dzieci, po to, żeby one po skończeniu studiów musiały żyć w nędzy lub wyjeżdżać za granicę.
DZIEWICA8