Numer IP

Masz ochotę pogadać o czymś innym? Oto miejsce!
Awatar użytkownika
DZIEWICA8
zarASek
Posty: 1874
Rejestracja: 6 paź 2006, 09:33
Lokalizacja: z Lublina

Numer IP

Post autor: DZIEWICA8 »

Już od dłuższego czasu zastawiam się nad problemem numeru IP.
Próbowałam czytać o tym w Wikipedii, ale nie do końca zrozumiałam o co chodzi.
Wydawało mi się, że każdy komputer jako przedmiot ma swój stały numer IP, a tam było napisane, że numer może się zmieniać przy kolejnych wejściach do Internetu.
Zaciekawiło mnie to, bo kiedyś ktoś z moderatorów napisał mi na prywatną wiadomość, że mam taki sam numer IP jak inna osoba z forum, a ja nie wiedziałam o co chodzi.
Oprócz tego ostatnio trzy osoby zostały zbanowane, bo miały ten sam numer IP.
Byłoby fajnie, jakby mi ktoś to wytłumaczył prostym, nieinformatycznym językiem.
DZIEWICA8
"Boże, daj mi pogodę ducha, abym godziła się z tym, czego zmienić nie mogę,
odwagę, abym zmieniała to, co zmienić mogę, i mądrość, abym zawsze potrafiła
odróżnić jedno od drugiego."

DZIEWICA8
Awatar użytkownika
frank86
starszASek
Posty: 47
Rejestracja: 13 mar 2010, 09:01
Lokalizacja: bstok

Post autor: frank86 »

IP nie jest przypisane do komputera, a do Twojego łącza sieciowego. To jest tak jakby cyfrowe oznaczenie miejsca w internecie w którym się znajdujesz.

Teoretycznie każdy powinien mieć swoje IP. W praktyce bywa tak, że np. łączysz się z internetem przez osiedlową sieć i wszyscy mają takie samo IP.

Inna sprawa to dynamiczne IP (np kiedyś było w neostradzie - nie wiem czy jest nadal) - dostawca internetu (np. TP SA) dysponuje jakąś pulą IP i za każdym razem gdy łączysz się z internetem przydziela Ci wolne IP. Następnym razem możesz otrzymać inne IP, bo poprzednie może zostać przydzielone komuś innemu.

Banowanie kogoś za posiadanie takiego samego IP w dzisiejszych czasach jest więc nieuzasadnione, bo pod jednym IP może się łączyć setka niepowiązanych ze sobą osób.

PS jeśli coś przekłamałem to wybaczcie, nie jestem informatykiem ;)
What if I say I'm not like the others?
auglen
ASiołek
Posty: 69
Rejestracja: 3 mar 2011, 11:06

Post autor: auglen »

Moża jeszcze dodać, że nawet z dynamicznym IP dwa pierwsze elementy raczej nie ulegają zmianie (np. jeśli nasze IP to 85.234.123.23 to 85.234 się nie będzie zmieniać) bo "należą" one do jakiejś większej rozdzielni i tylko 2 pozostałe elementy są dynamicznie przydzielane. Dlatego też po tych dwóch pierwszych wartościach możemy namierzyć gdzie mniej-więcej ktoś się znajduje, bo te wartości są stałe.

Jeśli do sieci łączymy się jakiegoś rodzaju modemem bezpośrednio do dużego dostawcy (np. Netia, TP SA) to najczęściej będziemy mieć dynamiczne IP, większość osób tak ma. Tzn za każdym razem jak będziemy wykonywać połączenie to przydzielane nam będzie nowe IP, jeśli mamy np. bezprzewodowy router podłączony do internetu 24/7 to trzeba by go zresetować.

W większości krajów dostawcy internetu są też zobligowani prawnie do rejestrowania każdego połączenia do ich sieci, więc nawet jeśli mamy dynamiczne IP to nie znaczy, że nie da się nas namierzyć. ISP (dostawca internetu) będzie miał zapisane w jakich godzinach do kogo należało jakie IP.
W Polsce wydaje mi się, że każdy komercyjny dostawca musi to robić.
Awatar użytkownika
urtika
sASanka
Posty: 2293
Rejestracja: 27 maja 2008, 21:06

Re: Numer IP

Post autor: urtika »

DZIEWICA8 pisze: Oprócz tego ostatnio trzy osoby zostały zbanowane, bo miały ten sam numer IP.
Nie tak znowu ostatnio, gdyż sytuacja ta miała miejsce 2 lata temu. :mrgreen:
W poniższym wątku została opisana cała historia związana z tym banem:
http://asexuality.org/pl/viewtopic.php? ... 72fbab123b

Jak widać, nie tylko samo IP wzięto pod uwagę, ale również fakt, że wszystkie trzy osoby miały podobny styl pisania i robiły identyczne błędy interpunkcyjne. A jak wiadomo, autora poznaje się po stylu; tak przynajmniej mnie na studiach uczono. :wink:
Quirkyalone
Awatar użytkownika
DZIEWICA8
zarASek
Posty: 1874
Rejestracja: 6 paź 2006, 09:33
Lokalizacja: z Lublina

Numer IP

Post autor: DZIEWICA8 »

Ciekawe są te sprawy z numerem IP i strasznie skomplikowane.
Dzięki za Wasze wyjaśnienia, teraz już trochę lepiej to rozumiem.

A na ten temat dotyczący zbanowania tych trzech osób trafiłam dopiero teraz, szukając czegoś innego i przypomniało mi się, że kiedyś chciałam się zapytać o numer IP.
DZIEWICA8
"Boże, daj mi pogodę ducha, abym godziła się z tym, czego zmienić nie mogę,
odwagę, abym zmieniała to, co zmienić mogę, i mądrość, abym zawsze potrafiła
odróżnić jedno od drugiego."

DZIEWICA8
Awatar użytkownika
Artur_1988_as
pASibrzuch
Posty: 215
Rejestracja: 25 paź 2013, 20:21
Lokalizacja: network
Kontakt:

Re: Numer IP

Post autor: Artur_1988_as »

A by zmienić se IP można wejść za pośrednictwem proxy ;)

>> http://proxy.net.pl/mozilla-firefox-6.html

^^ opisane zrozumiale i po ludzku.
Mozesz sprawdzic swoj nr IP wpisujac w google whatsmyip. Tez mnie ten temat zaciekawil kiedy jeden z forumowiczow napisal ze znajdzie mnie po kablu;D
Raczej nie IP daje zwykłemu człowiekowi tylko region z którego jest twój dostawca internetowy. (operator) , Udostępnić dane osobowe może operator, i to nie użytkownikowi, tylko organa ścigania w sytuacji gdy by popełnić jakieś przestępstwo internetowe, odbywa się to przez sąd, nakaz itp. Zwykły użytkownik neta nie ma dostępu do tych danych. A jak łączysz się przez prepaid (net mobilny) to policja może tylko określić lokalizacje nadajnika.
„nie ważne jest to co robimy za życia, i jak długo ono trwa... liczy się to że przeżyliśmy je szczęśliwie”
Awatar użytkownika
Artur_1988_as
pASibrzuch
Posty: 215
Rejestracja: 25 paź 2013, 20:21
Lokalizacja: network
Kontakt:

Re: Numer IP

Post autor: Artur_1988_as »

zzaklinaczkakasia pisze:A ja mam pytanie, czy jak siostra ma net mobliny w erze to przy kazdym polaczeniu ma inne IP?
Te same, przypisane do danego numeru kom. Jest też takie coś jak IP operatora, takie ogólne.. ale każdy nr. kom ma przypisane unikalne IP.
„nie ważne jest to co robimy za życia, i jak długo ono trwa... liczy się to że przeżyliśmy je szczęśliwie”
nnatalkagierak
bobASek
Posty: 3
Rejestracja: 28 lis 2013, 16:27

Re: Numer IP

Post autor: nnatalkagierak »

Ja myslałam ze przy mobilnym ma sie zmienne:) Dzieki za info...
Awatar użytkownika
Artur_1988_as
pASibrzuch
Posty: 215
Rejestracja: 25 paź 2013, 20:21
Lokalizacja: network
Kontakt:

Re: Numer IP

Post autor: Artur_1988_as »

Nie, jak by było zmienne to musiał by być cały czas inny host, oczywiście host się zmienia jak zmieniasz miasto, czyli nadajnik. a jak jesteś w tym samym miejscu to jest takie same IP. (chodzi o net mobilny).

>> http://www.chip.pl/forum/viewtopic?tid=22277&fid=21 << tu tak dokładniej opisane, ale to i tak nic nie zmienia, bo jest maska podstaci, i ID, a to przypisane do danego numera, abonenta, a jak prepaid to identyfikuje nadajnik... czyli miejsce w którym jesteś, zależy też od operatora... ale te IP co się wyświetla u admina np. forum jest stałe...
„nie ważne jest to co robimy za życia, i jak długo ono trwa... liczy się to że przeżyliśmy je szczęśliwie”
Awatar użytkownika
Layla
wASp
Posty: 1945
Rejestracja: 11 lut 2011, 11:06
Lokalizacja: Gliwice

Re: Numer IP

Post autor: Layla »

konoppnicka pisze:W koncu wszystko opisane tak ze idzie zrozumiec. Dzieki:):) Nawet nie wiedziałam ze admin widzi IP, ciekawe jak mu sie to forum wyswietla skoro ma tam cyferki...takim mod moze zostac kazdy czy trzeba miec jakies umijetnosci? W ogóle ile zarabia admin? Nie mowie o tym foum ale ogólnie???
Tutaj jest wszystko pro publico bono. Na forach należacych np do BP albo US dostaje się bonusy w grze, mod albo admin forum czy czatu nie zostają pracownikami firmy.
A IP wyświetla się normalnie, IP + numer, żadna filozofia :P
- Czy to ten moment, kiedy całe moje życie przesuwa mi się przed oczami?
NIE, TEN MOMENT BYŁ PRZED CHWILĄ.
- Kiedy?
TO MOMENT POMIĘDZY PAŃSKIMI NARODZINAMI A PAŃSKIM ZGONEM.

Lavylites
Awatar użytkownika
Artur_1988_as
pASibrzuch
Posty: 215
Rejestracja: 25 paź 2013, 20:21
Lokalizacja: network
Kontakt:

Re: Numer IP

Post autor: Artur_1988_as »

W koncu wszystko opisane tak ze idzie zrozumiec. Dzieki:):) Nawet nie wiedziałam ze admin widzi IP, ciekawe jak mu sie to forum wyswietla skoro ma tam cyferki...takim mod moze zostac kazdy czy trzeba miec jakies umijetnosci? W ogóle ile zarabia admin? Nie mowie o tym foum ale ogólnie???
Ja jestem adminem na swoim forum i nic nie zarabiam, tylko za serwer płace.:P I w panelu admina widze IP użytkownika i jego host. (to mi daje info o operatorze tylko, czyli o twoim dostawcy usługi internet).

- Nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności by być adminem forum. (są nawet takie darmowe serwisy, co se można założyć forum i pobyć se adminem)

- Zarabiają nawet sporo admini dużych serwisów, się tym zajmują zawodowo.

O co chodzi z tym IP? gdyby z danego IP popełnić jakieś przestępstwo.. to np. admin udostępnia te IP organom ścigania, np. policja, i ci po tym IP dochodzą do twojego operatora i on, czyli operator udostępnia twoje dane osobowe. Zaś w przypadku neta mobilnego prepaid mogą namierzyć tylko nadajnik (dokładność chyba do 100 metrów).
„nie ważne jest to co robimy za życia, i jak długo ono trwa... liczy się to że przeżyliśmy je szczęśliwie”
Awatar użytkownika
dimgraf
szarASek
Posty: 2628
Rejestracja: 7 sie 2011, 13:26
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Numer IP

Post autor: dimgraf »

Obecnie z netem mobilnym jest tak (choć głowy nie dam), że zbierasz sygnał zawsze z 3 nadajników dzięki czemu można ustalić twoją pozycję co do metra (o ile nie ma zakłóceń sygnału). Pozwala to utrzymać kurs w nawigacji nawet gdy z jakiegoś powodu GPS straci połączenie.
ciekawe jak mu sie to forum wyswietla skoro ma tam cyferki
Admin widzi forum tak samo jak każdy użytkownik z tego co pamiętam jak testowałem system forum. Jest tylko bardziej rozbudowany panel administracyjny.
"Szczęście jest tak bardzo blisko, jeśli tego chcesz
marzeniami zbuduj przyszłość, swój własny los"
Obrazek
Awatar użytkownika
Artur_1988_as
pASibrzuch
Posty: 215
Rejestracja: 25 paź 2013, 20:21
Lokalizacja: network
Kontakt:

Re: Numer IP

Post autor: Artur_1988_as »

dimgraf pisze:Obecnie z netem mobilnym jest tak (choć głowy nie dam), że zbierasz sygnał zawsze z 3 nadajników dzięki czemu można ustalić twoją pozycję co do metra (o ile nie ma zakłóceń sygnału). Pozwala to utrzymać kurs w nawigacji nawet gdy z jakiegoś powodu GPS straci połączenie.
ciekawe jak mu sie to forum wyswietla skoro ma tam cyferki
Admin widzi forum tak samo jak każdy użytkownik z tego co pamiętam jak testowałem system forum. Jest tylko bardziej rozbudowany panel administracyjny.
- Tak, nawet sieć polkomtel (Plus) ma taką usługę co pozwala określić gdzie jest dana osoba z telefonem.

- I dokładnie admin widzi forum tak samo jak każdy użytkownik, tylko posiada dostęp do panelu administracyjnego.. i tam jest konfiguracja niemal wszystkich funkcji forum, te bardziej zaawansowane to zmienia się poprzez edycje skryptu, bazy SQL. (w bazie SQL są przechowywane wszystkie dane, o użytkowniku, nazwa, hasło w postaci zakodowanej, posty i pw, tylko pw nie jest zakodowane, wchodzisz w bazę i sobie czytasz). Może to zrobić admin mający dostęp do serwera, bazy SQL, no baza znajduje się na serwerze.
„nie ważne jest to co robimy za życia, i jak długo ono trwa... liczy się to że przeżyliśmy je szczęśliwie”
ODPOWIEDZ