Ja uwazam ze skoro producent stworzyl ten silnik do pracy z beznzyna to z nia i tylko z nia powinien pracowac. Takie kilka wad co udalo mi sie wygrzebac z pamieci :
1.W pierwszej kolejnosci logiczne jest ze ta butla z gazem gdzies sie w samochodzie znalezc musi a co zatym idzie ... zabiera przestrzen albo kola zapasowego(w przypadku jakiegos nieszczesliwego wypadku jestes zdana wylacznie na znajomych badz ubezpieczyciela) albo bagaznika co znacznie zmniejsza jego ladownosc dotkliwie ograniczajac komfort uzytkowania takiego samochodu.
2. Calkiem prawdopodobny aczkolwiek niekonieczny jest spadek wydajnosci silnika. U kumpla w E46 1.8i byl jaknajbardziej wyczuwalny po przelaczeniu sie. Tak jakby koniki wprost uciekly spod maski.
3. Z tego co czytalem to podobno robiac coroczny obowiazkowy przeglad stanu technicznego pojazdu robi sie rowniez przeglad instalacji gazowej co niesie za soba dalsze koszty (+ ewentualna wymiana poszczegolnych elementow)
4. Poszczegolne elementy instalacji gazowej wymagaja regularnej wymiany jak np. filtry. To samo sie tyczy przedluzania homologacji co "ilestam" lat.
5.Samochody z instalacja gazowa maja wieksza tendencje do powstawania korozji ukladu wydechowego z powodu zwiekoszonej ilosci pary wodnej powstalej podczas procesu spalania mieszanki. Co za tym idzie to wieksze zuzycie katalizatora oraz sondy lambda.
6. Nie zdziw sie jesli spalanie wzrosnie bo jest to zupelnie normalne aczkolwiek nie musi tez tak byc. Gaz jest wyraznie slabszy od benzyny dlatego tez silnik wymaga wiekszej jego ilosci do wlasciwej pracy. W zalozeniu jesli na benzynie pali 10L no to nie zdziw sie jesli na gazie bedzie 13L. Tak wiec te wyliczanie oszczednosci takiej instalacji nalezy liczyc z glowa.
7. Co rocznie zaleca sie wykonywac platna regulacje instalcji. Nie wiem czy wypisywac ci mozliwe problemy wynikajace z braku wykonywania takiej regulacji?
8. Nalezy czesciej wymieniac swiece zaplonowe i jesli beda wystepowac eksplozje w kolektorze ssacym to wymiana przeplywomierza cie nie ominie. Laczy sie to z wieksza temperatura spalania mieszanki w porownaniu do beznzyny.
9. Podobno samochody pracujace na instalacji gazowej maja zakaz wjazdu na parkingi podziemne.
10. Gaz jest suchy wiec wysusza. Laczy sie to z przyspieszona eksploatacja kluczowych elementow silnika. Najczesciej padaja gniazda zaworow.
Nie jestem fachowcem dziedziny ale duzo czytam. Tyle udalo mi sie na obecna chwile przypomniec z ostatniej lektory
pozdrawiam