http://serialnet.pl/ogladaj-online/2-17 ... dcinek-553
Antyseksualizm też do "normalnych" nie należy i reżyserzy programu na pewno znaleźliby receptę na ten problem. Najfajniejsze jest to, że to inni widza problem w czymś, co dla mnie/innych aseksualnych problemem nie jest!satyamevajayate pisze:Bardziej bym była zadowolona, gdyby filmik przedstawił Asa (z wrodzonym a nie chorobliwym brakiem libido) albo najlepiej ideologicznego Antyseksualistę.
Niestety po takich mediach będzie tylko 1 opcja aseksualizmu-w wyniku traumy,reszty nie przyjmuja do wiadomości....satyamevajayate pisze:Obejrzałam.
Aseksualizm potraktowany został jednostronnie, czyli jako wynik traumy na tle seksualnym z dzieciństwa (chłopak był świadkiem molestowania siostry przez macochę). Część osób jest aseksualna być może właśnie ze względu na traumę.
Jest to jedna z licznych przyczyn aseksualizmu, więc myślę, że dobrze, że się o tej opcji mówi. Byleby nie utożsamiano każdego Aseksa akurat z traumą i nie oczekiwano leczenia!
Bardziej bym była zadowolona, gdyby filmik przedstawił Asa (z wrodzonym a nie chorobliwym brakiem libido) albo najlepiej ideologicznego Antyseksualistę.
chochol pisze:Orientacji ponoć jest 5: hetero, homo, bi, autoerotyzm i właśnie, coś czego za orientacje nie uważacie - aseksualizm. Tożsamości płciowych 7, co daje kombinację 35 możliwości.
Tak też właśnie uważam. Określanie aseksualizmu mianem "czwartej orientacji" w moich oczach sugeruje też istnienie jakieś nowej płci, co jest raczej niezgodne z obecną wiedzą przyrodnicząJeżeli przyjmujemy, że orientacja seksualna obejmuje pociąg emocjonalny i romantyczny to ewentualnie aromantycznych aseksualistów można by uznać za nieposiadających orientacji.