Rheda pisze: ↑18 mar 2018, 17:37
Ja nie mam powodu, żeby im nie wierzyć.
nie wierzyć w co? Bogaert pisał o tej parafilii jaką są fantazje bez niejako siebie, a nie Gorzalka i reszta. Nie sądzę aby badał to na osobach stricte aseksualnych.
Rheda pisze: ↑18 mar 2018, 17:37
Badacze są z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej, więc Japończyków raczej bym wykluczyła
Ale, że z ludzi byś ich wykluczyła? Dokładnie 5% aseksualnych respondentów było Azjatami.
Badania o których tam mowa, czyli "Sexual Fantasy and Masturbation Among Asexual Individuals", kończą się słowami "We also did not investigate the specific contents of sexual fantasies in this study, and this is the subject of a future study". Coś mi nie grało, bo czytałam je niedawno i nie było tam nic o tym jak wyglądają te fantazje. Pytanie brzmiało:
Contents of sexual fantasy were assessed using the query ‘‘Which of the following best describes your sexual fantasies (either involving yourself or involving others) from puberty until now?’’ with possible responses including a range of options including opposite-sex and samesex fantasies, as well as the options ‘‘I have never had a sexual fantasy’’ and ‘‘my sexual fantasies do not involve other people.’’
Czy w tym artykule piszą o jakichś innych badaniach? Te cytaty osób aseksualnych nie są z tych badań o wyżej wymienionym tytule.
Wyciągnęłam też trochę danych z tych badań.
61,4 % asów ma fantazje seksualne w tym 49,9 się masturbuje z myślą o nich.
2,2% seksualnch zdrowych ludzi nie miało nigdy fantazji i się nie masturbuje, 8% z HSDD i 1,7% ludzi z niskim libido również ich nie miewa. W artykule piszą, że jest to procent bliski zeru

a badacze piszą "Specifically, 40% of asexual participants noted that they have never had a sexual fantasy compared to 7% of sexual participants.".
11% ludzi aseksualnych swojej fantazji nie wiąże z innymi ludźmi cokolwiek to znaczy, bo dalej piszą, że wyobrażają oni sobie nawet żuczki czy inne robaczki, wróżki postacie 2D itp. i w nawiązaniu do badań w których kobiety podniecał seks małp oraz właśnie do zachowań autochorissexuality(czy jak to się nazywa) autorzy podsumowują że jest to ciekawe i wypadałoby to zbadać. "This topic deserves greater emphasis in future research. "