Zablokowanie IP
Zablokowanie IP
Witam. Chcę poinformować, że moje konto zostało zablokowane, za coś czego nie zrobiłam, i musiałam napisać na innym. Czy to jakiś błąd?
Re: Zablokowanie IP
Dodam także, że to może być najwyżej wirus, albo znowu mój kuzyn coś na wypisywał, bo ja żadnego spamu nie rozsyłałam.
-
- pASzko
Nie jestem nowym userem. Nie wysyłam linkow, itp. A mimo to trafia się info, że moje IP jest niedozwolone/zablokowane. I nie moge napisać wiadomości
Mnie przytrafiło się to samo. Raz mi blokuje, raz odblokowuje. Nic z tego nie czaję!
-
- ciAStoholik
Miałem to samo rok temu - info o blokadzie IP i brak możliwości napisania posta. Sprawdziłem wtedy prywatne wiadomości i ku mojemu zaskoczeniu działały.
Edit: Udało mi się opublikować tę wypowiedź, więc chyba błąd został naprawiony?
Edit: Udało mi się opublikować tę wypowiedź, więc chyba błąd został naprawiony?
Możliwe, że macie tzw. dynamiczne IP. Takie coś działało choćby w dawnej Neostradzie z TP (dziś Orange).
Po zalogowaniu u operatora internetu (np. po wyłączeniu routera, ale też co jakiś czas odbywa się to automatycznie) mogło przydzielić inne wam inne IP. Część adresów IP mogła być blokowana przez różne serwery, ponieważ były one rzekomo przydzielone z puli, która dawnej należała do amerykańskich instytucji publicznych.
Po zalogowaniu u operatora internetu (np. po wyłączeniu routera, ale też co jakiś czas odbywa się to automatycznie) mogło przydzielić inne wam inne IP. Część adresów IP mogła być blokowana przez różne serwery, ponieważ były one rzekomo przydzielone z puli, która dawnej należała do amerykańskich instytucji publicznych.
GG: 3498837
-
- ciAStoholik
To by się mogło zgadzać, bo komunikat o blokadzie IP pojawił się gdy korzystałem z internetu od Orange.
-
- pASzko
Hazel:
Ja mam w Play. I też miałem takie jazdy.
Ja mam w Play. I też miałem takie jazdy.
Sprawdziłem, że w Play również jest tzw. dynamiczne IP. Możliwe, że przyczyna była taka sama jak opisałem powyżej.
-
- pASzko
@Hazel:
Mylisz się. Otóż mam dynamiczne IP. A w nim? Oczywiście, że nazwa operatora. Potwierdza to strona
https://whatismyipaddress.com/. No i dodatkowo jeden z komunikatorów słabo znany obecnym internautom.
Więc idąc tym śladem IP nie mogło należeć do Wujka Sama
Mylisz się. Otóż mam dynamiczne IP. A w nim? Oczywiście, że nazwa operatora. Potwierdza to strona
https://whatismyipaddress.com/. No i dodatkowo jeden z komunikatorów słabo znany obecnym internautom.
Więc idąc tym śladem IP nie mogło należeć do Wujka Sama
Jedno nie wyklucza drugiego. Oczywiście nie upieram się przy swojej tezie, przyczyna może być też inna. Jednak te adresy IP, o których pisałem wyżej, należały do instytucji USA ponad 20 lat temu, raczej w latach '90 i potem zostały przydzielone operatorom z innych krajów, np. TP w Polsce.
Takie stronki będą pokazywać operatora obecnie zarządzającego danym adresem IP.
Takie stronki będą pokazywać operatora obecnie zarządzającego danym adresem IP.
-
- pASzko
Dziękuję