Czego się ostatnio nauczyłeś o ludziach?
-
pawcio1978
- pASzko
Re: Czego się ostatnio nauczyłeś o ludziach?
Zgadzam się z Dr.Housem: "każdy kłamie"
Ważniejsze jest to czego się ostatnio nauczyłeś/łaś o sobie ?
Kluczem do szczęścia jest samopoznanie czyli zrozumienie swojej prawdziwej natury, tego kim się jest a nie kim wydaje się nam że jesteśmy w skutek wychowania (tresury), naśladownictwa bo sztuką jest być sobą a nie czyjąś mniej lub bardziej udana kopią (idole).
Człowiek który jest w pełni naturalny, nikogo nie udaje nie stara się nikomu przypodobać o niczyje względy/przynależność (subkultury) nie zabiega bo niczego w nim/niej nie brak..
Dowiedzieć się tego kim się jest - jest stosunkowo łatwo..milczenie jest złotem - trzeba nauczyć się medytować, czyli robić to co zwykle robimy na co dzień zachowując jasny, spokojny i.. pusty od myśli umysł.
Gadatliwy umysł wciąż szuka wrażeń, porównań i nowości. Milczący - pozwala naszej prawdziwej naturze objawić się, wyjść na zewnątrz, ujawnić światu to kim i jacy naprawdę jesteśmy, bo prawda ujawnia się w ciszy.
A o ludziach dowiedziałem się tego, że nie warto się nimi zajmować a co z taką usilną premedytacją wmawiają nam media.. szczególnie telewizja produkując te żenujące śmieci w rodzaju; "Trudne sprawy" itp.
Ty jesteś całym światem i na sobie skup swą uwagę, siebie kochaj najpierw.
Kluczem do szczęścia jest samopoznanie czyli zrozumienie swojej prawdziwej natury, tego kim się jest a nie kim wydaje się nam że jesteśmy w skutek wychowania (tresury), naśladownictwa bo sztuką jest być sobą a nie czyjąś mniej lub bardziej udana kopią (idole).
Człowiek który jest w pełni naturalny, nikogo nie udaje nie stara się nikomu przypodobać o niczyje względy/przynależność (subkultury) nie zabiega bo niczego w nim/niej nie brak..
Dowiedzieć się tego kim się jest - jest stosunkowo łatwo..milczenie jest złotem - trzeba nauczyć się medytować, czyli robić to co zwykle robimy na co dzień zachowując jasny, spokojny i.. pusty od myśli umysł.
Gadatliwy umysł wciąż szuka wrażeń, porównań i nowości. Milczący - pozwala naszej prawdziwej naturze objawić się, wyjść na zewnątrz, ujawnić światu to kim i jacy naprawdę jesteśmy, bo prawda ujawnia się w ciszy.
A o ludziach dowiedziałem się tego, że nie warto się nimi zajmować a co z taką usilną premedytacją wmawiają nam media.. szczególnie telewizja produkując te żenujące śmieci w rodzaju; "Trudne sprawy" itp.
Ty jesteś całym światem i na sobie skup swą uwagę, siebie kochaj najpierw.
A cały świat jest tobą.
Każdy człowiek to ty. Jesteś każdym ptakiem budzącym cię nad ranem. Każdym dźwiękiem, wiatrem, źdźbłem trawy. Piszesz sam ze sobą i czytasz samego siebie. Tego się nauczyłam i więcej mi nie trzeba.
Czyli o sobie tak nie uważasz ? Inaczej pisząc użyłabyś formy żeńskiej "sama" i "samą", lub dwojakiej "sam/a" i "samego/mą".ahu pisze: 23 maja 2026, 00:28 .. Piszesz sam ze sobą i czytasz samego siebie. Tego się nauczyłam i więcej mi nie trzeba.
- "więcej mi nie trzeba" - wiedzieć, rozumieć czy nauczyć się " ?
Jak widzisz sporo można się dowiedzieć po sposobie wyrażania/pisania.
Mądry uczy się przez całe życie - głupiec/ignorant NIGDY.
To bez znaczenia. Ja to ty, ty to ja.niktważny pisze: 23 maja 2026, 08:36 Czyli o sobie tak nie uważasz ? Inaczej pisząc użyłabyś formy żeńskiej "sama" i "samą", lub dwojakiej "sam/a" i "samego/mą".
Więcej mi nie trzeba dowiadywać się o ludziach, bo wszystko jest we mnie, cała reszta to odbicie... Mądry odpuszcza.niktważny pisze: 23 maja 2026, 08:36 - "więcej mi nie trzeba" - wiedzieć, rozumieć czy nauczyć się " ?
Jak widzisz sporo można się dowiedzieć po sposobie wyrażania/pisania.
Mądry uczy się przez całe życie - głupiec/ignorant NIGDY.
Widzę w Tobie swe odbicie. Ja jestem innym Ty. Podejrzewam że interesujesz się jakąś formą tzw: "duchowości - tak ?
Ostatnio lubuję się wykładach OSHO (napisy z tłumaczenia SI) - opowieści Sadhguru (z napisami) już wszystkie obejrzałem. Mądrzy ludzie, pierwszy już od 30 lat nie żyje, drugi wciąż trwa.
Ostatnio lubuję się wykładach OSHO (napisy z tłumaczenia SI) - opowieści Sadhguru (z napisami) już wszystkie obejrzałem. Mądrzy ludzie, pierwszy już od 30 lat nie żyje, drugi wciąż trwa.