Randkowanie będąc aseksualnym

Forum dla dyskusji o rozmaitych związkach: as + as, as + nie-as...i wszystko pomiędzy.
ipxv
przedszkolASek

Randkowanie będąc aseksualnym

Post autor: ipxv »

Hej, przychodzę do was z pewnym problemem.
Czuję, że jestem osobą aseksualną. Mimo, że nie mam za soba żadnych doświadczeń związanych z seksualności w związku. Tematy z tym związane bardzo mnie peszą, nie czuję się komfortowo opowiadając o mojej orientacji (co ważne bardzo dobrze czuję się z moją orientacją, nie chciałabym zmieniać obecnego stanu rzeczy). Wszyscy z mojego grona znajomych są allo, co sprawia, że czuję się kompletnie odizolowana w moich poglądach i doświadczeniach. Każdy ma za sobą "pierwszy raz", ja wcale się nie spieszę, nie kręci mnie to, ba nawet odrzuca. Zdaję sobie sprawę jak wygląda aktualnie randkowanie w młodym wieku (17-20 tylko w tej grupie wiekowej mam doświadczenie). Kultura hook up ma się bardzo dobrze i wstrzemięźliwość seksualna jest czymś bardzo nietypowym, wręcz odrealnionym.

Wchodząc w konkrety, moim głównym problemem jest niechęć do randkowania. Część mnie chce żyć normalnym nastoletnim życiem, randkować i poznawać nowych potencjalnych partnerów życiowych. Natomiast powstrzymuje mnie od tego duży lęk i świadomość o realiach tego świata. Trawa jest zawsze zieloną gdzieś indziej. Zawsze można znaleźć kogoś chętnego na seks w związku. Ja nie mam zamiaru się uginać pod presją.

Pytanie, czy mierzył się ktoś z podobnymi doznaniami? Jeśli tak to proszę o radę.
larhub
młodASek

Re: Randkowanie będąc aseksualnym

Post autor: larhub »

Realnie jest bardzo trudno kogoś takiego poznać, szczególnie w młodym wieku. Moim zdaniem łatwiej jest chyba kogoś takiego poznać w wieku 30+, gdzie każdy mówi wprost o swoich oczekiwaniach i łatwiej odsiać osoby, którym głównie na tym zależy. Wracając do twojego pytania, kiedyś były organizowane spotkania -> https://pl.asexuality.org/viewtopic.php?t=9401 Nie wiem czy nadal są, nigdy nie brałem w nich udziału.
Jeśli chodzi o poznawanie przez internet to polecam to forum, udało mi się kiedyś poprzez nie poznać kilka as'ek. Istnieje również spora grupa prywatna na facebooku. A do tego portal randkowy acespace.love, międzynarodowy z małą garstką ludzi z Polski.
Trzeba coś stracić, by coś docenić, żeby odzyskać, trzeba się zmienić
ipxv
przedszkolASek

Re: Randkowanie będąc aseksualnym

Post autor: ipxv »

larhub pisze: 7 paź 2025, 19:21 Realnie jest bardzo trudno kogoś takiego poznać, szczególnie w młodym wieku. Moim zdaniem łatwiej jest chyba kogoś takiego poznać w wieku 30+, gdzie każdy mówi wprost o swoich oczekiwaniach i łatwiej odsiać osoby, którym głównie na tym zależy. Wracając do twojego pytania, kiedyś były organizowane spotkania -> https://pl.asexuality.org/viewtopic.php?t=9401 Nie wiem czy nadal są, nigdy nie brałem w nich udziału.
Jeśli chodzi o poznawanie przez internet to polecam to forum, udało mi się kiedyś poprzez nie poznać kilka as'ek. Istnieje również spora grupa prywatna na facebooku. A do tego portal randkowy acespace.love, międzynarodowy z małą garstką ludzi z Polski.
Acespace.love u mnie odpada. Jenda jedyna osoba w moim wieku ma konto wrak. Nie odpisuje od około 6 miesięcy. Tutaj na forum jest bardzo dużo osób to fakt, natomiast wszyscy 30+. Najmniej +/- 25 lat co nie ułatwia poszukiwań ;/
ODPOWIEDZ