Dlaczego na forum aseksualnym płeć biologiczna wciąż jest ważniejsza od osoby?

"Piekarnik" na kontrowersyjne tematy
Victori
młodASek

Re: Dlaczego na forum aseksualnym płeć biologiczna wciąż jest ważniejsza od osoby?

Post autor: Victori »

Hazel pisze: 25 sty 2026, 00:40 A jeśli miałbym np. inny sztywny filtr? Np. charakter, usposobienie, zainteresowania. Np. odrzucam osobę o cholerycznym usposobieniu, wulgarnym sposobie bycia. Czy to jeszcze szukanie drugiego człowieka czy już nie? A może to jednak społeczny parawan, bo wulgarna choleryczna będzie niemile widziana przez sąsiadów - co jest bardzo prawdopodobne.
Mylisz pojęcia i robisz to celowo. Charakter czy usposobienie to cechy indywidualne - to jest właśnie ta „dusza” i „balans”, o których pisałem. Wybierając partnera pod kątem charakteru, oceniasz realnego człowieka.

Płeć natomiast to kategoria systemowa. Kiedy stawiasz sztywny filtr „kobieta”, nie szukasz konkretnego charakteru, ale konkretnego miejsca w hierarchii społecznej. Szukasz kogoś, kto z definicji ma pasować do Twojego obrazka „męskości”.

Wróćmy do mojej pasji - broni białej:
1. Odrzucenie noża, bo jest źle wyważony lub tępy, to kwestia jego jakości (to Twoje „usposobienie”).
2. Odrzucenie genialnego ostrza tylko dlatego, że nie wygląda jak „nóż do chleba”, to fiksacja na formie i przeznaczeniu (to Twój filtr „płeć”).

Twoje porównanie osoby niebinarnej do „wulgarnego choleryka” jest manipulacją. Próbujesz patologizować tożsamość, byle nie przyznać, że boisz się wyjścia poza patriarchat. To nie jest kwestia „gustu”. To kwestia tego, że wolisz binarny parawan, nawet jeśli za tym parawanem kobiety muszą się upokarzać i przepraszać za swój wiek, byle tylko utrzymać Twój komfort.
Nautilus1992
ciAStoholik

Re: Dlaczego na forum aseksualnym płeć biologiczna wciąż jest ważniejsza od osoby?

Post autor: Nautilus1992 »

Szukasz problemów tam, gdzie ich nie ma. Ludzie mają własne charaktery, preferencje romantyczne, seksualne (lub ich brak) i nie ma w tym nic złego.
Victori
młodASek

Post autor: Victori »

Ta dyskusja dobiegła dla mnie końca. Pisząc, że „szukam problemów tam, gdzie ich nie ma”, stosujesz klasyczny gaslighting. Problemy istnieją - są nimi patriarchat, wykluczenie i przedmiotowe traktowanie drugiego człowieka, ale Ty wolisz je ignorować, bo tak jest Ci wygodniej. Obaj - oraz cała milcząca reszta - w pełni potwierdziliście moje tezy. Dla Was liczy się płeć i metryka, a nie człowiek. Chcecie dominować i drżycie przed opinią otoczenia.

Szczerze mówiąc, czuję teraz tylko nudę i smutek. Forum dla osób aseksualnych okazało się takim samym bałaganem jak każde inne miejsce, tylko z inną wywieszką. Patrząc na kobiety na tym forum, które umniejszają swoją wartość i przepraszają za swój wiek, oraz czytając Wasze odpowiedzi, zrozumiałem jedno: dla mnie jest całkowicie obojętne, kim będzie mój potencjalny partner i za kogo będzie się uważać. Nie obchodzi mnie, czy założy sukienkę, czy spodnie. Jestem gotów przyjąć osobę androgyniczną, niebinarną, inną osobę maskulinatywną, genderfluid, transpłciową czy jakąkolwiek inną.

Płeć, a tym bardziej narządy płciowe, nie mają dla mnie żadnego znaczenia. Liczy się tylko bliskość ducha i budowanie równościowej relacji bez podziałów na m/ż, aktywny/pasywny, dominujący/uległy czy górny/dolny. Żal mi Was. Jesteście tak samo ograniczeni jak ci, którzy stworzyli te prymitywne dogmaty, w które wierzycie i do których będziecie się modlić już zawsze. Wybraliście klatkę, ja wybieram wolność. Żegnam.
Hazel
AS gaduła

Post autor: Hazel »

Victori pisze: 25 sty 2026, 01:39 Ta dyskusja dobiegła dla mnie końca.

Victori pisze: 25 sty 2026, 01:39 Żegnam.
Na zdrowie!
GG: 3498837
ODPOWIEDZ